Az alapjátékról

A kezdésről


Remélem világos, hogy ez az egyik legfontosabb a játék megnyeréséhez. Nézzük először is a dobási statisztikát! Ez remélhetőleg nem lesz újdonság senkinek...

dobás 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
hogy dobható ki? 1+1 1+2
2+1
1+3
2+2
3+1
1+4
2+3
3+2
4+1
1+5
2+4
3+3
4+2
5+1
1+6
2+5
3+4
4+3
5+2
6+1
2+6
3+5
4+4
5+3
6+2
3+6
4+5
5+4
6+3
4+6
5+5
6+4
6+5
5+6
6+6

Vagyis: a 2,3,11,12 mezőket jobb kihagyni a számításból. Tapasztalatom szerint ezeket egy játék alatt átlagosan csak 1-2 alkalommal dobja ki valaki. Később persze ezek is értékesek lehetnek (más szempontból), de mellettük kezdeni semmiképp nem érdemes.

Az 5,6,8,9 elve:

Bevallom, első vizsgálódásomban kifelejtettem a "jó számok" közül a 4-et és a 10-et annak ellenére, hogy közel ugyanannyi az esély a kidobásukra, mint az 5-nek és a 9-nek. Mégsem tartom hülyeségnek leírni, amit kiokoskodtam. Már csak azért sem, mert az 5,6,8,9 számokkal ellátott mezőkből összesen 8 db van, amit még elég jól át lehet látni egy új pályán, akár fél perc szemlélés után is.

Hagyjuk ki egyelőre a számításból a kikötőket! Én jó helynek azokat a kereszteződéseket nevezem, amelyekre ez a két dolog érvényes:
- 3 db termelő mező van körülötte (vagyis nem a parton, és nem a sivatag mellett van)
- a 3 mező közül az egyik száma 5, 6, 8, vagy 9. (ha esetleg két ilyen szomszédja van, akkor duplán jó hely)

Az, hogy hány ilyen jó hely adódik, természetesen attól is függ, hogy ki hova teszi a faluit. Egy mező köré elvben három település is elfér, de sokszor csak kettő jut (a mező két átellenes sarkán). Ez akár taktika is lehet, mivel ezzel el lehet zárni egy igen értékes mezőt a többiek elől.

A szabályzat szerint a számokat az előre meghatározott sorrendben, spirálban kell elhelyezni. A sorrend kötöttsége ellenére mégsem kerülnek a számok mindig ugyanolyan elrendezésbe, mivel a sivatag mező helye mindig változó (ezt ugye át kell ugrani a számozáskor). Az eddigieket összevetve, én úgy vettem észre, hogy minden pályán adódik átlagosan 8 db jó hely, amiből 3 db duplán jó. Még a kezdőknek kitalált startfelálláson is így van, pedig ott a számok nem is a szabálykönyv alapján vannak felrakva. Ez azt jelenti, hogy általában mind a négy játékos fel tudja állítani mindkét faluját egy-egy ilyen jó helyre! Tehát nemigen lehet olyanra hivatkozni, hogy "nekem már nem jutott jó hely", egyszerűen csak oda kell figyelni! :)

Ha pedig nem a szabályok szerint rakjuk fel a számokat, hanem véletlenszerűen, akkor a legrosszabb esetben is 4 jó hely adódik, vagyis mindenkinek jut legalább egy. (Ez lenne az a felállás, amikor tömbben egymás mellé kerül az összes 5,6,8,9-es szám. Mellékesen, ilyenkor a négyből kettő triplán jó hely, és egy duplán jó hely lesz.)

Az 5,6,8,9 már csak azért sem rossz gondolkodás, mert teret hagy a szerencsének is. Nem kell mindig full matekozni!:)

Kezdési sorrend:

- Ha te vagy az 1. játékos, úgy válaszd meg az első településedet, hogy a másik helye szinte teljesen tervezhetetlen lesz. Hatalmas rizikót vállalsz, ha lemondasz a legjobban termelő mező(k)ről, tervbe véve valami mást (pl. kikötőt).
- Szerintem a középső játékosok vannak a leginkább kényszerpályán. Általában a legjobb helyet már elvették előlük, és a második településükre már nem lesz sok befolyásuk, hiszen addigra még 4 illetve 2 település kerül a pályára. Valamivel több a szabadsága a középső játékosnak, ha csak 3-an játszanak.
- Az utolsó játékos helyzete a legérdekesebb, és egyben a leggondolkodtatóbb is. Különösen jó helyet már nemigen talál a pályán, de mindkét településének helyét zavartalanul tervezheti meg. Én ezt szeretem a legjobban. :)

Néhány taktika:

- A búza termelése különösen fontos! (hogy miért, azt lásd lejjebb)
- A kikötőkről sem szabad megfeletkezni, néha akár kezdéskor is érdemes lehet egy 2:1-est elfoglalni, pláne ha te vagy az utolsó a kezdési sorrendben.
- Kezdéskor ne tervezz olyasmiket, hogy "azonnal építek ide x db utat, és oda felhúzom a 3. falumat, és onnan már király vagyok". Lehet, hogy nagyon sok kör eltelik, mire összeszeded a nyersanyagokat, és addigra már más beköltözik oda. Ilyenkor általában bukod is a játékot, hiszen mindent egy lapra tettél fel. Ha tényleg olyan jó az a 3. faluhely, akkor tedd inkább a 2. faludat oda!
- Lehet, hogy jónak tűnik, ha már kezdéskor mind a két 8-as helyet elfoglalod, de ezt nem jó minden áron erőltetni (pl. csak ezért partra tenni). Előfordul, hogy sokáig nem dobják ki a 8-ast, és ha neked nincs más jó számod, akkor csak állsz és állsz... Egy 6-os és egy 8-as induló hely, na ez már jobb! Érdemes minél több szám mellé települni, hogy minél több féle dobásból profitálhass valamit.

 

Néhány gondolat a nyerési pontokból kiindulva

Csináltam egy táblázatot arról, hogy a különféle pontszerző dolgokhoz milyen és mennyi nyersanyag kell:


Max pont
Fa
Tégla
Búza
Birka
Érc
Kezdő falvak
2
-
-
-
-
-
Falu ( 3 db)
3
7
7
3
3
-
Város (4 db)
8
4
4
10
2
12
Lovagi hatalom
2
-
-
min.3
min.3
min.3
Leghosszabb út
2
min.5
min.5
-
-
-
Pontértékű kártya
5
-
-
min.5
min.5
min.5
Összesen
22
16+
16+
21+
13+
20+

A 3 db falu költségébe beleszámoltam 4 db út árát is, a kiinduló 2 db úthoz még ennyi bizonyosan kell. A 4 db város költségébe ugyanígy beleszámoltam 2 db út és 2 db falu költségét is, hiszen a két kiinduló falu mellé még kettőt biztosan meg kell építeni hozzájuk. Az út, a lovagi hatalom és a pontértékű kártya megszerzésének költsége nyilván a többi játékos ténykedésétől és a szerencsétől is függ. Én itt csak a minimum költséget írtam fel, az esélyek figyelembe vétele nélkül.

Ennél még érdekesebb a következő táblázat, amiben 1 pontra vetítettem ki a költségeket:


Fa
Tégla
Búza
Birka
Érc
Össz
Falu (1 db)
1
1
1
1
-
4
Város (1/2 db)
1
1
1,5
0,5
1,5
5,5
Lovagi hatalom (1/2 db)
-
-
min.1,5
min.1,5
min.1,5
min. 4,5
Leghosszabb út (1/2 db)
min.2,5
min.2,5
-
-
-
min.5
Pontértékű kártya (1 db)
-
-
min.1
min.1
min.1
min.3
Összesen
4,5+
4,5+
5+
4+
4+

Következtetéseim:
1. A győzelmi pontok megszerzéséhez átlagosan búzából és ércből kell a legtöbb
2. A búzának van köze a legtöbb pontszerző dologhoz (az úton kívül mindenhez kell).
3. A leghosszabb út megszerzése viszonylag drága, így általában nem érdemes kifejezetten erre hajtani.
4. A falu kifejezetten olcsó pontot jelent, de sokféle nyersanyag, és sok hely kell hozzá. A város drága, de minél hamarabb sikerül felhúzni, annál busásabban hozza be az árát a plusz termeléssel.

.

 

A Lovagok és városokról

Sajnos szembesültünk vele, hogy e kiegészítő első magyar kiadásának szabálykönyvét botrányosan rosszul fordították le. Annyira, hogy egy teljesen másik játék kerekedett belőle (pl. a lovagok győzelmi pontot érnek). Ha véletlenül ehhez az első kiadáshoz jutottál hozzá, sürgősen dobd ki a szabálykönyvet, és az alul található linkekről szerezd be az újat!

Ahogy a kiegészítő neve is mutatja, két téren változik meg gyökeresen az alapjáték:

Lovagok: Megjelennek a pályán, figurák formájában. A költségük ugyanaz marad, de a szerepük az eddigieken kívül újakkal is bővül. A "Legnagyobb lovagi hatalom" kártya szerepét a - jóval izgalmasabb - barbárok elleni küzdelem veszi át.
Városok: Itt csak 1 nyersanyagot termelnek, viszont nélkülük nem lehet fejlesztőkártyához jutni. A fejlesztőkártya-rendszer teljesen megváltozik, és rengeteg új kártya kerül az eddigi háromféle mellé a pakliba. A városok és a fejlesztések együtt új pontlehetőséget is rejtenek, ennek köszönhető a 13 pontra növelt győzelmi határ.

A lovagok kiegészítőben a nyersanyagok egymáshoz viszonyított értéke, és a nyerőpontok megszerzése is másként értékelendő, bár az alapjátéknál kiismert kezdő taktikák nagy része itt is érvényes. Sajnos a szabályok jelentősen bonyolultabbak, főleg első látásra. Viszont egyértelműen állítom: megéri az energia-befektetést! :)

A legfontosabb dolgok:

1. Legyen stratégiai terved, és lehetőleg ne csak egy dolgot tervezz előre! Tarts ki a stratégia mellett, csak jó okkal változtass rajta! Ne csak azt csináld, amit éppen tudsz a jelenlegi kártyáidból.
2. Számold ki a pontszerzési lehetőségeidet: miket kell felhúznod ahhoz, hogy Te nyerj!
3. Ismerd jól a szabályokat, lehetőségeket, és használd ki őket!
4. Kereskedj a többiekkel minél többet! Ne sajnálj odaadni 2-3 kártyát is egy jó lapért, ha a célodat eléred azzal a lappal!
5. Legyél merész! Ez nem kis részben szerencsejáték, könnyen bejöhet egy "vadabb" ötlet is.

Nyilvánvaló kellene legyen, de mégsem mindenkinek az: erdő, legelő, hegység! Csak ez a három hely termel árut, méghozzá csak várossal. Vagyis a kezdő városodat lehetőleg ne dombságok és búzamezők mellé tedd, hacsak nincs alapos okod rá. A kezdő falut viszont nagyon is érdemes e kettő közé tenni!

A lovagokról, illetve a barbárokról:

Ha az első barbár betörésig nem sikerült felhúznod és aktiválnod egy lovagot, akkor a kezdő városodnak valószínűleg annyi. Egy ilyen baleset után tapasztalatom szerint minimális esélyed marad a győzelemre (ha később történik a malőr, valamivel jobbak a kilátások). Ilyenkor ugyanis többnyire kimaradsz a fejlesztőkártyákból, akár tucatnyi körön át. Előfordulhat, hogy mindegyik játékos elveszti a kezdő városát, de ez annyira ritka, hogy talán csak egyszer fordult velem elő, valamikor a kezdetekben.

Ebből következik, hogy ha jót akarsz magadnak, már a kezdéskor gondoskodj arról, hogy 2-3 kör alatt meglegyen a "búza+birka+érc"! A legjobb természetesen, ha a kezdő városod már kiinduláskor mindhármat a kezedbe adja, de ez ritka. Az is nagyon kedvező, ha kettőt megkapsz indulásból, a harmadikat pedig a falud termeli jól (5,6,8,9). A hiányzó nyersanyag beszerzésénél az elején ne nagyon számíts a többiekre. Nekik is jobb, ha 1 ellenféllel kevesebbel kell számolniuk. Itt lehet egy taktika a kezdő kikötő, lehetőleg 2:1-ben, de ezt csak akkor vállad be, ha legalább két jó mezőn ki tudod termelni ezt a nyersanyagot.

A további lovagok már nem kötelezőek. Általában elegendő akkora lovagi erőt tartani, ahány városod van. Nekem úgy tűnt, a "Catan megmentője" kártyák megszerzéséért önmagában nem éri meg lovagokra gyúrni. Soká tart, mire beérnek a barbárok 1-1 pontért, ráadásul sokba kerül egy biztos nyerő sereget felállítani és fenntartani.

Van viszont még jónéhány másik frankó felhasználása a lovagoknak. És persze vanak jó trükkök is: pl. a rablót pofozgathatod velük odébb, mindig egy másik aktív lovagod mellé. Így többször is rabolgathatsz a többiektől. Persze ehhez szükség van több lovagra, a lovagjaid közelében lévő ellenséges településekre, és sok búzára...

A három fejlesztési irányról:

- Kereskedelem (legelő): A többféle kereskedős fejlesztőkártya dőlni fog hozzád, így olcsón hozzájuthatsz a hiányzó kártyáidhoz - feltéve, hogy van mit adnod cserébe. A kereskedelemmel indítva lehet a legkönnyebben két metropoliszt felhúzni.

- Politika (hegység): Hegységből csak 3 db van, szemben a másik két irány 4-4 mezőjével. Emiatt ritkább is ez a metropolisz, és az sem nagyon fordul elő, hogy 5-ös szinttel elveszik tőled. Érdemes lehet nagy lovagi erővel kombinálni a politikát (az érc már úgyis adott hozzá). A politika-kártyákkal lehet a legjobban szívatni a többieket. :)

- Tudomány (erdő): a 3. szinttől működő vízvezeték bónusz nagyon erős. Különösen akkor jó, ha kevés szám mellett vagy jelen (pl. kikötőd van, vagy két azonos szám mellett is tanyázol). A tudomány-kártyák talán a legerősebbek az összes közül. A jól termő erdő mellé már csak egy jó dombságot kell találni, és így a leghosszabb út is borítékolható. Sokak szerint ez a legjobb irány, talán épp ezért gyakori, hogy elveszik a metropoliszt előled...

Fejlesztőkártyák, amelyeket nem érdemes tartogatni: feltaláló, mérnök, esküvő (ha te vagy a leggyengébb), szabotőr. Hamar kijátszandó a kém és az alkimista is, a kém kártyával való ellopás veszélye miatt (figyeld a többiek kék kártyáit!)

Taktikák:

Nekem eddig mindig bejött az a taktika, hogy a játék kezdete után a következő falumat a jól termelő mezőm (vagy egy másik ugyanolyan típusú) mellé célzom. Ha van kikötőm vagy kereskedőm, akkor akár a part szélére is megéri tenni ezt a falut (vagyis egyetlen mezővel szomszédosan).

Ennek a taktikának a specializált változata: Előfordulhat, hogy a parton lévő 6 vagy 8-as mező mellett rögtön ott van ezen nyersanyag kikötője is. Ha még egy elfogadható mező is van mellette (4,5,9 vagy 10), akkor az első faludat ide tenni hatalmas előny lehet az elején. Gondold el, két 6-os illetve 8-as dobás, és máris van egy tetszőleges áru/nyersanyag kártyád, akár már a játék első körében! A városodat ezek után a másik három nyersanyag mellé tedd (ha lehet). A következő lépés felhúzni még egy falut a kincset érő mező mellé. Ha ez az első pár kör alatt bejön, a győzelem szinte garantált!

Ha van rá lehetőséged, tartsd rejtve a győzelmi pontjaidat. Nem, ne halmozz kártyákat, mert azt elveszik a játékosok, vagy a rabló. De pl. ha a metropoliszodat láthatóan nem tudja senki elvenni előled, akkor várj a megépítésével. A leghosszabb út kártyát meglepetésszerűen is el lehet csenni a másiktól, főleg egy "2 ingyen út" fejlesztőkártyával. Érdemes spájzolni a "kereskedő" kártyából is egyet. Ez a három dolog együtt máris 5 pontot ér. Hogy ez miért fontos? Mert a játékosok eléggé vakok szoktak lenni, nem látnak át a szitán, hogy vajon miket tartogathatsz a kezedben. Így inkább egy másik embert szivatnak, akinek már láthatóan több pontja van. :) Te pedig akár 7-8 pontról is meglepetés-győzelmet arathatsz felettük, akár egyetlen körben is.

Mindenképpen érdemes memorizálni legalább az utolsó néhány dobás eredményét. Monopóliumkártya-kijátszás, és kereskedelmi szívatások előtt ez különösen hasznos!

Csúnyább trükkök:

Ha egy körben szívatni és kereskedni is akarsz a többiekkel, az utóbbival kezdd! Egy csúnya szivatás után kevésbé állnak szóba veled...

Mielőtt nyersanyag/áru monopóliumot játszol ki, rákérdezhetsz, hogy ki adna el neked az adott kártyából. Így sokszor előre megbizonyosodhatsz róla, van-e belőle mindenkinek...

És végül egy jótanács:

Ne búslakodj, ha nem nyersz! Ha megtetted a magadét, és csak a szerencse pártolt el tőled, akkor kár magadat hibáztatni. Egyébként pedig - bár összetett és gondolkodtató feladat elé állít - ez mégis csak egy játék! :)Pár technikai infó, ami hasznos lehet:

Számok lerakási sorrendje, ha a szabály szerint spirálban teszed le őket:
Alap játék: 5,2,6,3,8,10,9,12,11,4,8,10,9,4,5,6,3,11
Kiegészítés 5-6 személyre: 2,5,4,6,3,9,8,11,11,10,6,3,8,4,8,10,11,12,10,5,4,9,5,9,12,3,2,6

És végül, némi forrás a netről:

Az alapjáték szabálykönyve magyarul
Az alapjáték almanach-ja magyarul.
A Lovagok bővítés szabálykönyve és almanach-ja magyarul

Alapjáték szabályai angolul (a német eredetiről fordítva)
Ugyaninnen az Almanach (részletes magyarázat)
Ugyaninnen a 6 játékosos verzió különbségei

A Catan alapjáték magyar bajnokságának szabályai

Egy hely, ahol online Catant játszhatsz mások, vagy gépi ellenfelek ellen (angol)

 


2006-2022
Makrai Balázs