Árak tekintetében évek óta 10e-40e Ft között mozognak a nyomtatók, de nem szabad csak ez alapján választani, ugyanis a tintaköltség az évek során ezt az árat sokszorosan meg fogja haladni. A legolcsóbb nyomtatók konkrétan kevesebbe kerülnek, mint a beléjük való spéci patronok ára! Azt hinnéd, hogy olcsót vettél, a végén pedig sokkal többet fizetsz ki a patronokra... Ezért inkább előre kell gondolkodni, hogy mit és mennyit akar az ember az elkövetkező évek során nyomtatni, és ez alapján választani.

Ha viszonylag kevés (havi 10-100 db), de akár fotóminőségű nyomat kell, akkor tintasugarast kell venni. Ezeknél általános nyűg a tintabeszáradás: ha hosszabb ideig (hónapokig) nem használod a nyomtatót, akkor beszárad a nyomtatófej, amit aztán jó pénzért cserélni kell. Ha egyáltalán nem kell a színes nyomtatás, viszont fekete-fehérből sokat nyomnál (havi 100-1000 db), akkor érdemes lehet lézernyomtatót venni, mert valamivel olcsóbb a festék bele. A lézereknél egyébként a tintabeszáradástól sem kell félni, állhatnak akár évekig (pormentes helyen persze). Vannak színes lézerek is, aminek én nem látom értelmét, bár - bevallom - sosem dolgoztam ilyennel. A színes lézernyomat sosem lesz fotóminőségű, és ha az ember sokat akar színesben nyomtatni, szerintem anyagilag és minőségben is akkor jár a legjobban, ha profi céggel csináltatja. És végül még egy fontos szempont lehet: tintasugarasból és lézerből is létezik scannerrel egybeépített változat, amivel ezáltal fénymásolni is lehet, akár a számítógép bekapcsolása nélkül is!

Lássuk a kategóriákat:

  1. Belépőszintű tintasugaras nyomtató: pl. Canon IP1900, bruttó 8e.
  2. Scanneres (színes fénymásolós) tintasugaras nyomtató: pl. Canon MP250, bruttó 13e.
  3. Sokpatronos, akár CD-t is nyomtatni tudó, komolyabb tintasugaras gépezet: pl. Canon IP4700, bruttó 26e.
  4. Normál lézernyomtató: pl. Samsung ML-1640, bruttó 18e
  5. Scanneres (fekete-fehér fénymásolós) lézernyomtató: pl. Samsung SCX-4300, bruttó 34e.
  6. Színes lézernyomtató: Pl. Samsung CLP-315, bruttó 40e

A cégben mi egy 5-ös jellegűt használunk 4-5 éve, mindennapos számlanyomtatásra és néha fénymásolásra is (mert jobb minőséget produkál, mint az öreg fénymásológépünk). Az elpusztult IP3000-esünk helyére pedig épp a múlt héten vettem egy 3-as típust, CD- és egyéb színes nyomtatásra. Otthon is egy hasonlót használunk.

A 3-as fajta legnagyobb előnye, hogy relatíve olcsó a tinta bele, mivel minden színhez külön tartály van. Ugyanez okozza a legnagyobb hátrányát is, ugyanis a nyomtatófej beszáradása esetén az egész nyomtató mehet a kukába, nem éri meg a fejet cserélni. Az 1-esbe és a 2-esbe jóval drágább a tinta, mert a nyomtatófej a tintapatronba van beépítve. Szintén hátránya, hogy a színes patronból bármelyik szín kifogyásakor a másik kettő kárba vész, hiszen csak egyben lehet cserélni. Viszont előny lehet, hogy beszáradás esetén nem kell kidobni az egész nyomtatót, csak a patront. Emellett az utángyártott patronokkal is bátrabban lehet kísérletezni, nem kell félteni a nyomtatófejet.

Tehát, a fentieket összesítve:

1
2
3
4
5
6
keveset nyomtatsz (havi 10-50 lap)
+
+
-
-
-
- -
sokat nyomtatsz (havi 100 lap felett)
-
-
+
+
+
-
ritkán nyomtatsz (több havonta)
-
-
- -
++
++
+
fotót (is) nyomtatsz
+
+
+
- -
- -
-
színeset, de nem változatosat nyomtatsz
-
-
++
- -
- -
+
CD-t is akarsz nyomtatni
- -
- -
++
- -
- -
- -

utángyártott patront/tonert akarsz használni

++
++
+
+
+
+
scannelni, ill. fénymásolni is akarsz néha
-
+
-
-
+
-

Apropó, én is épp nemrég álltam neki kísérletezni az utángyártott tintapatronokkal. Sokszor mondták már, hogy a nem gyári tinták minősége ma már teljesen jó, (sőt akár azonos a gyárival), és a gyártók üres fenyegetései ellenére is érdemes őket használni. Én évekkel ezelőtt többször is próbálkoztam utángyártott és utántöltött patronokkal, de nagyon rossz tapasztalatokat szereztem. Viszont most úgy tűnik, itthonra bevált az EZPrint márka (zöld-fekete doboza van), még fotót is kifogástalanul nyomtattam vele. A ProColor viszont nagyon haloványnak bizonyult, ezt bent a cégben próbáltam, CD-nyomtatásra. Fórumokon többen dicsérték az ORINK márkát is, de én még nem próbáltam. Mindenesetre érdemes komolyan foglalkozni ezzel a témával, mert egy gyári patronhoz képest az utángyártottak akár 1/4 - 1/10 árban is megkaphatók!

Azt se felejtsük el megemlíteni, hogy fotóminőségű nyomtatás csakis fotópapírra lehetséges. Egy normál irodai papírra a legjobb nyomtató a legjobb tintával is csak halovány és szemcsés képet nyomtat. A fotópapírok valójában nem is papírok, sok rétegű spéci műanyagokból laminálják össze őket, hogy a tintacseppeket megfelelően mossák össze, szívják magukba, és tartsák is benn sok-sok éven át. Ez persze nem olcsó mulatság, a tintát és a papírt is beleszámolva kifejezetten drága az otthoni fotónyomtatás. Ha rendszeresen fotókat akarsz nyomtatni, ne nyomtatót vegyél, hanem profi céggel, fotólabor technikával nagyíttasd a képeket. Olcsóbb is lesz, és hidd el, sokkal szebb is! Én ide szoktam menni, egyrészt mert olcsó, másrészt, mert ők digitális oldalarányal (4:3) is tudnak dolgozni, márpedig a fotógépek is általában ilyen képeket készítenek.

A fent szereplő nyomtatóárak innen származnak.

Balage
2010. ápr. 28.