Azt ugye tudjuk, hogy minden egyes írható CD-vel együtt 44 forintért hologramos Artisjus matricát is veszel, és ez a pénz Fekete Pákó, Lakodalom Lajos, és Győzike között lesz felosztva. Azon "zenészek" között, akik a "csapból is folyjon" marketing-stratégia következtében a legtöbb CD-t adják el kis hazánkban. Vagyis abszolút nem azon művészek között, akik valóban értékeset tesznek le az asztalra. De térjünk vissza a megvásárolt CD-R lemezedre, amire természetesen teljesen mindegy, hogy mit is fogsz felírni, kifizeted a 44 Ft-ot. Ezt nevezik közös jogkezelésnek. Újabban a Flash-memóriákat (SD kártya) , sőt a hordozható USB-s külső wincsiket is matricázzák! Pl. ha a fényképezőgépedbe veszel memóriát, vagy adatmentés céljára külső wincsit, akkor ezeken is van másolásvédelmi "jogdíj", ami nagy kapacitás esetén akár több ezer Ft is lehet!

Íme az Artisjusnak fizetett díjak táblázata

Na, és akkor nézzük a P2P-t! Ez ugyebár a köznyelvben "letöltés" címszóval forog, vagyis amikor valaki mástól (akár egy vadidegentől) letöltesz valami olyasmit, amit egyébként pénzért kapható. Ez a valami jellemzően zene, film és szoftver. Véleményem szerint a letöltögető emberek túlnyomó többsége nem venné meg az árut boltban egyébként, tehát nem lehet elesett jövedelemről beszélni. Nem venné meg, mert nincs pénze rá, vagy mert nem kell neki az egész (szoftver, zenei album), csak annak egy kis része (egy funkció, egy szám). Vagy, hogy egy még profánabb dolgot írjak: nem venné meg, mert nem érzi jogosnak, hogy néhány alkalomra szóló használatért ugyanannyit kell fizetnie, mint aki rendszeresen használja a dolgot (netán egy szoftver használatával még pénzt is keres).

Példa: tegyük fel, hogy lehetséges lenne letölteni egy TV-t. :) Szóval megyek az utcán, meglátok a kirakatban egy fél milla értékű TV-t. Nincs pénzem erre a TV-re, és szinte biztos, hogy soha nem is lesz. Ehelyett letöltöm az internetről. Akkor most kit is loptam meg? A TV gyártóját? Miért? Mennyivel lesz ő gazdagabb attól, ha nem töltöm le azt a méregdrága TV-jét, hanem csak évekig sóvárgok utána?! Éri őt valós pénzbeli kár, vagy nem? A kereskedőt loptam meg? Hiszen nem vettem el TV-t a kirakatából, sem a raktárából, nem hiányzik a készletéből.

Azt egy szóval sem mondom, hogy az ember mindent jogosan követelhet ingyen. De pl. a zenei CD vagy a DVD film tipikusan azok a dolgok, amelyeknél nincs igazság. A jelenlegi törvényi szabályozásokkal nem biztosítható, hogy a vételárak a megfelelő helyre jussanak. Ezzel együtt az sem biztosítható, hogya szerzők, filmkészítők, előadók, stb. garantáltan megkapják a maguk jussát, és azt ne mások nyeljék le.

Na de vissza a TV-hez. Ha a TV-t legyártó csóri munkást nézzük, aki miattam 10 percig dolgozott a gyártósoron, hogy legyártsa az én TV-met: Na, őt nagy valószínűséggel éhbérért dolgoztatják, amiből nagy nehezen tudja csak eltartani a családját. A TV készülék szabadalmáért valószínűleg mindenki örömmel fizetne a tervezőknek, sőt a gyártósoron dolgozó kínainak is - ha mód lenne rá, hogy CSAK ők kapják meg a pénzt, és más nem. Bizonyos dolgokért az ember szíves(ebb)en kiadná a pénzt, ha az garantáltan a megfelelő helyre kerülne.

Példa: munkáltatóm, egy nyelvi tananyagokat forgalmazó cég, egy árva forintot sem kap az Artisjustól, pedig a kazettákat és CD-ket évtizedek óta tömegesen másolják. Sztem jóval többen, mint Fekete Pákó zenéjét! És mégis a Pákó kapja az írható CD-k után kifizetett 44 Ft-okat! Sok P2P usernél láttam már a tananyagainkat letölthetően. Persze semelyiknek sem szóltam be, nem vagyok képmutató. A főnökkel is beszéltem a dologról, teljesen értelmesen áll hozzá. Ő, mint sértett, tudomásul veszi, hogy ez a jelenség létezik, és nem akarja beperelni a kisembereket, mert nincs értelme, ez nem hozna megoldást. Csak amikor valaki üzletszerűen másolja és árulja az anyagainkat, azt jelenti fel a rendőrségen. Ennek több ízben eredménye is lett.

Szóval ezeket a dolgokat én a józan ész oldaláról közelítem meg. Nem jó az, hogy az emberek ingyen töltögetik le a filmeket és zenéket, de még rosszabb, ha a nehezen megkeresett, sokszorosan leadóztatott pénzüket mind-mind a film- és zeneipari közvetítők zsebébe tolják. Tulajdonképpen mind a közös jogkezelés, mind a letöltögetés olyan, mint a demokrácia: szar, de még nem találtak fel jobbat.

Balage
2006. 12. 31. (javítva: 2014. 10. 26.)