Free jazz és az avantgárd

Szintén az 50-es és 60-as években, a Post bop korában néhány jazz zenész kísérletező utakra lépett. A free jazz és az avantgárd kifejezéseket szokás használni ezekre a törekvésekre, amikoris a hagyományos zenei formákat, harmóniákat, dallamokat, vagy ritmust jelentősen kibővítették, megváltoztatták, vagy akár eltörölték. Ennek a zenének az úttörői Ornette Coleman szaxofonos és Don Cherry trombitás voltak, olyan albumokkal, mint pl. a The Shape Of Jazz To Come, vagy a Free Jazz. Az előbbi albumot sok másikkal egyetemben kvartett formációban rögzítették, ahol Scott LaFaro vagy Charlie Haden volt a bőgős, és Billy Higgins illetve Ed Blackwell dobolt. Megmaradtak a hagyományos kiszenekari post bopnál, swing lüktetéssel, és sétáló basszusra játszott váltogatott szólókkal. Ezt a stílust freebop néven is ismerik. A Free Jazz c. album ennél kakofonikusabb hangzással bír, kollektív improvizációkat tartalmazva.

Cecil Taylor zongorista szintén egy nagy név ebben a stílusban. Játéka igen perkusszív, disszonáns clustereket, és gyors, technikás futamokat tartalmaz, amelyek látszólag nem épülnek harmóniákra, vagy ritmusokra.

Ahogy már szó volt róla, John Coltrane is belépett az avantgardisták közé a 60-as évek közepe táján. Az Ascension, és az Interstellar Space c. albumok megmutatták, hogy Coltrane merített Cecil Taylor munkásságából, és a free jazz-ból egyaránt. A későbbi csapataiban felesége, Alice játszott zongorán, Rashied Ali dobokon, és Pharoah Sanders tenor szaxofonon. A The Avant Garde c. albumuk Don Cherry-vel érdekes párhuzamokat mutat a The Shape Of Jazz To Come albummal, és Ornette Coleman kvartett-anyagaival. Coltrane sok más zenészt megihletett, köztük Archie Shepp, Sam Rivers, és Albert Ayler szaxofonosokat.

Egy kissé rejtélyes figura az avantgárd zenében Sun Ra, aki azt állítja magáról, hogy a Szaturnusz bolygóról érkezett. Sokféle billentyűs hangszeren játszik, nagyzenekari formációkban. Stílusa a 20-as évekbeli swingtől a vadabb "Coltrane és társai"-féle free jazzig sok mindent magába foglal.All content copyright © The Outside Shore

Marc Sabatella / marc@outsideshore.com
P.O. Box 147151, Edgewater, CO 80214-7151