Posztmodern jazz

Habár a 70-es és a korai 80-as években a fusion uralta a jazz piacot, léteztek más törekvések is. Néhány előadó a XX. századi klasszikus zenéből, illetve az afrikai, és más világzenékből merített. Ilyen zenész Don Cherry, Charlie Haden, szaxofonon Antony Braxton, David Murray, és Dewey Redman; John Carter klarinétos, Carla Bley és Muhal Richard Abrams zongoristák; a The World Saxophone Quartet, amely négy szaxofonosból áll ritmusszekció nélkül, és az Art Ensemble Of Chicago, ahol Lester Bowie trombitán és Roscoe Mitchell fafúvósokon játszik. Az ő zenéjük a letisztult kompozíciókat helyezi előtérbe a hagyományos téma-szólók-téma formával ellentétben.

Néhány csapat, mint pl. az Oregon, elutasította a modern jazz összetettségét és disszonanciáit, és egy messze egyszerűbb stílusban játszott. Ebből fejlődött ki a mai new age zene. A másik végletként megemlítendők John Zorn szaxofonos, Sonny Sharrock, Fred Frith gitárosok, akik egy frenetikus erejű szabad rögtönzésbe csaptak, amit energy music-nak is szoktak nevezni. Valahol e kettő között találjuk azt a hosszú életű csapatot, amelynek alapítói George Adams szaxofonos, aki Coltrane és Pharoah Sanders zenéjéből merített, és Don Pullen, aki Cecil Taylor-éból. Ez a banda éppoly sokat merített a blues zenéből, mint az avantgárdból. Más fontos személyiségek a 70-es és 80-as években Abdullah Ibrahim, Paul Bley, Anthony Davis, és Keith Jarrett zongoristák.

Persze nem csak az Államokban fejlődött a jazz. Sok európai zenész fejlesztette tovább Ornette Coleman és Cecil Taylor free jazz zenéjét, még távolabb kerülve a hagyományos formáktól. Mások pedig egy inkább befelé tekintő zenével próbálkoztak. Néhány sikeres európai improvizatív zenész: Evan Parker, John Tchicai, John Surman, és Jan Garbarek szaxofonosok, Kenny Wheeler és Ian Carr trombitások, John Taylor zongorista, Derek Bailey és Allan Holdsworth gitárosok, Eberhard Weber bőgős, John Stevens dobos, illetve Mike Westbrook, Franz Koglman, és Willem Breuker zenei rendezők.All content copyright © The Outside Shore

Marc Sabatella / marc@outsideshore.com
P.O. Box 147151, Edgewater, CO 80214-7151