A jelen

A mai idők egyik divatja a modern jazzben a bebop-hoz és a post bop-hoz való visszatérés. Ezt a törekvést neoklasszicizmusnak is szokták nevezni. Wynton Marsalis trombitás, és testvére, Branford Marsalis szaxofonos az 50-es és 60-as idők jazz stílusaiból merítenek, és ezzel nagy közönségsikereket érnek el. A csapatukban játszik Kenny Kirkland vagy Marcus Roberts zongorán, Bob Hurst basszuson, és Jeff "Tain" Watts dobon. Ezek a fiatal zenészek nem csak egyszerűen a régi mesterek zenéjét játsszák, hanem kibővítették a jazz művészetét, új megközelítéseket hozva a dallamosság, a harmóniák, a ritmika, és a formák terén.

A 80-as évek közepétől indult egy érdekes törekvés: az M-base-nek nevezett zene. Igazából nincs egyetértés abban, hogy mit is jelent ez, még a stílus zenészei között sem. Jellemzőek az összetett funky ritmusú alapokon nyugvó ívelt dallamsorok, és a váratlan ritmikai fordulatok. Az M-base mozgatói Steve Coleman, Greg Osby és Gary Thomas szaxofonosok, Graham Haynes trombitás, Robin Eubanks pozanos, Antony Cox bőgős, és Marvin "Smitty" Smith dobos.

Sok más zenész játszik jellegzetesen modern zenét. Az előbb említetteken kívül íme egy lista: Ornette Coleman, David Murray, Joe Henderson, Dewey Redman, Cecil Taylor, Charlie Haden, Dave Holland, Tony Williams és Jack DeJohnette. Mai szaxofonosok: Phil Woods, Frank Morgan, Bobby Watson, Tim Berne, John Zorn, Chico Freeman, Courtney Pine, Michael Brecker, Joe Lovano, Bob Berg és Jerry Bergonzi. Klarinéton játszik Don Byron és Eddie Daniels. Trombitán: Tom Harrell, Marcus Belgrave és Arturo Sandoval. Pozanon: Steve Turre és Ray Anderson. Zongoristák: Geri Allen, Mulgrew Miller, Kenny Barron, Gonzalo Rubalcaba, Eduard Simon, Renee Rosnes és Marylin Crispell. Gitárosok: John Scofield, Bill Frisell és Kevin Eubanks. Vibrafonos Gary Burton. Bőgősök: Niels-Henning, Oersted Pedersen és Lonnie Plaxico. Énekesek közül pedig Bobby McFerrin-t és Cassandra Wilson-t említeném meg. Ez a felsorolás korántsem teljes, és csak hangsúlyozni tudom, hogy minél több zenészt hallgass meg, hogy tudatosítsd a különböző stílusokat, és jobban tudd értékelni azokat.All content copyright © The Outside Shore

Marc Sabatella / marc@outsideshore.com
P.O. Box 147151, Edgewater, CO 80214-7151