Szimmetrikus Skálák

Ha egy adott skála egy módja az eredeti skálát adja vissza, akkor azt szimmetrikus skálának nevezzük. A jazz muzsikusok több fontos szimmetrikus skálát is használnak. Például a kromatikus skála is szimmetrikus, hiszen minden egyes módusza egy újabb kromatikus skála. Ebben az esetben igazából csak egy kromatikus skála létezik, az összes többi csak ennek a módja. Általánosságban elmondható, hogy ha egy skála N módja adja az eredeti skálát (beleértve az első módot, vagyis önmagát is), akkor az összes hangnemben összesen 12/N különböző skála létezik ebből a fajtából.

Egy dologra oda kell figyelni a szimmetrikus skáláknál: könnyen rászoktatnak arra, hogy sablonokból építkezz, ezért néha nehéz kikerülni a kliséket a használatuk során. Ha van egy adott akkord, ami több ütemen át szól, gyakran szokás egy rövid dallamot játszani az akkord megfelelő skálájában, és aztán ugyanazt transzponálva megismételni különféle magasságokban. Pl. C dúrban a C, D, E, G dallamot többször meg lehet ismételni máshol kezdve: D, E, F, A, vagy E, F, G, B. Valamiért a szimmetrikus skálák különösen vonzzák ezt a megközelítési módot. Könnyen odajuthatsz, hogy minden alkalommal ugyanazt a klisét játszod egy szimmetrikus akkordra. Ere mindig figyelj oda! Ne a skála diktálja neked, hogy mit kell, vagy mit tudsz játszani!


Az egészhangos skála

Ez egy különösen egyszerű skála, a nevéből adódóan minden hangköze egészhang lépés. A C egészhangos skála hangjai C. D. E, F#, G#, Bb. Csak hat hangja van, és mind a hat módja (önmagát is beleértve) egészhangos skálát ad. Ezért 12/6, vagyis 2 különböző egészhangos skála van. A másik: Db, Eb, F, G, A, B.

A skála első, harmadik, és ötödik foka bővített hármashangzatot alkot, ezért bővített akkordoknál lehet használni, és - mivel tartalmazza a domináns (kis) szeptimhangot is (C7 akkordnál Bb) - a skálára utaló akkord jelzése C7aug, Caug, C7+, C+, vagy C7#5.

A szűkített skálák

Szintén szimmetrikus a szűkített skála . Nevezik még egész-fél, ill. fél-egész skálának is, mert felváltva fél, illetve egész hangközökből épül fel. Az egész-fél (rövidítve EF) skála hangjai C-ben: C, D, D#, F, F#, G#, A, B. A fél-egész (FE) C-ben: C, Db, Eb, E, F#, G, A, Bb. Nyolc hangot tartalmaznak, és vedd észre, hogy mindkettőnek az eredeti skála mellett a harmadik, az ötödik, és a hetedik módjából újabb EF, illetve FE skála adódik. Így összesen 12/4, vagyis 3 különböző szűkített skála létezik mindkét fajtából. Azt is vedd észre, hogy az EF egyszerűen csak a FE második módja, és így tulajdonképpen csak háromféle különböző szűkített skála létezik. Fontos, hogy az EF, és a FE különböző helyzetekben használandó.

Az FE domináns szeptimakkordot képvisel leeresztett kvinttel és nónával. Példa: a C7b9b5 akkord hangjai C E Gb Bb Db, és ezek a hangok - a szext, a tiszta kvint és a bővített nóna mellett - mind megvannak a C FE skálában. Ígyhát a FE jó választás lehet, ha domináns szeptim b9b5 akkordra kell játszani. John Coltrane sokszor használta ezt a sound-ot.

Egyébként a FE nagyon hasonlít az alterált skálára, amit ugye szűkített egészhangos skálának is neveztünk. A C alterált skála az első öt hangja megegyezik a C FE első öt hangjával, az utolsó négy pedig (átfedve az E és a F# hangokkal) a C egészhangos skálával azonos. Mivel mindkettőben megvan a leeresztett kvint, a leeresztett és a felemelt nóna is, cserélgetve lehet őket alkalmazni a domináns szeptimakkordokra. Ülj le a zongorához, és próbálgasd jobb kézzel mindkét skálát, miközben bal kézzel hozod az alaphang-terc-szeptimet. Nagyon hasonlók, ugye? A fakebook-ok nem túl konzekvensek a következő akkordjelzésekben: alt, #9, b9, b5, #9#5, és b9b5. Itt a te feladatod lesz, hogy a füledre hallgatva használd fel e két skálát.

Az EF megfelelő választás a teljesen szűkített szeptimakkordhoz. Például a C EF skála hangjait (C, D, D#, F, F#, G#, A, B) a Cdim vagy Cdim7 akkordokra lehet játszani. A szűkített akkord klasszikus jele a kis karika, kottákban sokszor lehet találkozni ezzel is. Mivel ez a skála azonos a D#, F#, és A EF skálákkal, valójában a Cdim7, D#dim7, F#dim7, és az Adim7 is ugyanannak az akkordnak az inverzei. Őket ezért egymás csereakkordjaként lehet használni.

Még fontosabb, hogy ez a C EF skála azonos a D, F, G# és B FE skálákkal is. Őket ugye a nekik megfelelő b9b5 akkordokhoz használjuk. Ezért a C, Eb F#, és A szűkített akkordokat gyakran cseréljük föl a nekik megfelelő domináns akkordokkal, és persze fordítva. A legtöbb helyen, ha látsz egy szűkített akkordot, felcserélheted a megfelelő domináns akkordra. Egy különösen gyakori akkordmenet a | Cmaj7 | C#dim | Dm7 |. A C#dim akkord itt a C# EF skálát kívánja, ami azonos a C, Eb, F#, vagy A FE skálákkal. Ebben az esetben a C#dim akkordot fel lehet cserélni az A7b9b5 akkorddal. És azon kívül, hogy az A7b9b5 és a C#dim ugyanazt a skálát jelenti, az A domináns akkord szintén jól oldódik a Dm7-re. Ezért ebben a helyzetben az összes A dominánsa illeszkedő skálát lehet használni: A mixolíd, A domináns líd, A alterált, A blues.All content copyright © The Outside Shore

Marc Sabatella / marc@outsideshore.com
P.O. Box 147151, Edgewater, CO 80214-7151