Pentaton skálák

Az öt hangból álló skálákat összefoglaló néven pentaton skáláknak nevezzük. A hagyományos pentaton skálákban a hangközök kizárólag egész hangok és kistercek. Sok előadó használja őket jó eredménnyel, mint pl. McCoy Tyner és Woody Shaw. A két alapvető ilyen skála a dúr (dó) pentaton, és a moll (lá) pentaton. C hangnemben a dúr skála hangjai C, D, E, G, A, míg a mollé C, Eb, F, G, Bb. Könnyen észreveheted, hogy a C moll pentaton az Eb dúr pentaton ötödik foka. Más móduszait is fel lehet használni, mint pl. a C, D, F, G, Bb skála a Bb dúr pentaton második foka. Ezt néhányan késleltetett (sus) pentaton skálának is szokták nevezni.

Mint ahogy az a nevükből is kitalálható, a dúr, moll, és sus pentaton skálákat dúr, moll, és sus akkordokra lehet játszani. Példaként a C dúr pentaton jó a Cmaj7-re, sőt néha a szerző C6-nak írja ezt az akkordot, ezzel is sugallva a dúr pentaton skála használatát. A C moll pentaton a Cm7-re, a C sus pedig a C7sus-ra alkalmazható.

Néha más ötfokú skálákat is szoktak használni. Ilyen pl. a tradicionális japán "In Sen" skála: E, F, A, B, D. Ezt az E fríg mód helyett alkalmazzák (hiszen láthatóan fedi az E fríg akkordot), ha egy kis ázsiai ízt akarnak adni a zenének. Hasznos variációi pl. a második mód (F, A, B, D, E), ami Fmaj7#11 alá jó, a negyedik mód (B, D, E, F, A), ami alkalmas a Bm7b5 akkordra, és az ötödik mód (D, E, F, A, B), ami pedig egy Dm6 akkord alatt jó.

Mivel a pentaton skálákban viszonylag kevés a hang, egy ilyen skála sokféle akkordra illeszkedik, miközben nincs kerülendő hang. Például a C dúr pentaton (C, D, E, G, A) az alábbi akkordok alatt mind jól szól: Cmaj7, C7, D7sus, Dm7, Em7b6, Fmaj7, G7sus, Gm7, vagy Am7.All content copyright © The Outside Shore

Marc Sabatella / marc@outsideshore.com
P.O. Box 147151, Edgewater, CO 80214-7151