A jazz rövid története

Hallgass más jazz zenészeket! Ez messze a legfontosabb dolog, amit a jazz rögtönzés elsajátításáért tehetsz. Mint ahogy szavakkal nem lehet leírni, hogy milyen egy Monet-festmény, én sem tudok olyan oktatóanyagot írni, ami megmutatja, hogy hangzik Charlie Parker. Bár fontos, hogy az előadó megtalálja saját stílusát, ezt nem elszigetelten kell keresni. Figyelned kell arra, mit csináltak mások előtted!

Most, hogy már érzed a zenehallgatás fontosságát, a kérdés: "Ugyan mit hallgassak?". Valószínűleg már van néhány jazz zenész, akit kedvelsz. Gyakran kiválaszt az ember egy zenészt, és csak azt hallgatja. Például az első jazz zenész, akit hallgattam, a zongorista Oscar Peterson volt. Miután megvettem tőle vagy fél tucat lemezt, megtetszett néhány a többi zenész közül, akik az ő albumain játszanak, mint pl. Freddie Hubbard és Dizzy Gillespie trombitások, és vásárolni kezdtem az ő zenéjüket is. Aztán Hubbard-dal hallottam játszani Herbie Hancock zongoristát, és egy új irányvonalat találtam. Ezen ismertem meg Miles Davis-t, rajta keresztül John Coltrane szaxofonost, és így tovább, mind a mai napig.

Részben az is a célom, hogy segítsek választani a zenék közül. A következő részekben következik a jazz rövid története, sok fontos zenész és album említésével. Ne felejtsd el, a jazz múltja mára már sok-sok könyvet töltött meg. Néhányat felsoroltam az irodalom részben.

Ebben a könyvben futólagosan átnézzük a nagyobb korszakokat és főbb stílusokat. A korok és irányzatok között sok átfedés van. A jazzelmélet részek elsősorban a 40-es és 60-as évek közti időszakban kialakult zenei alapelvekre épülnek. Ezt a zenét szokták mainstream jazznek (ejtsd: méjnsztrím, főfolyam), vagy straightahead jazznek (ejtsd: sztréjtöhed, egyenesen előre) nevezni.

A környékeden lévő könyvtár felbecsülhetetlen zenei kincseket rejt számodra olyan jazz zenészekről, akiket nem ismersz. Ezen kívül bizonyára akarsz csereberélni is a barátaiddal. Viszont tudnod kell, hogy a felvételek lemásolása nemcsak törvénybe ütközik, hanem megkárosítja az előadót is. Hallgass bele a könyvtári CD-kbe, és az ismerősök gyűjteményébe, s amikor már tudod, mi tetszik, vedd azt meg!

Top 10

Természetesen nem várható el, hogy azonnal vegyél egy-egy albumot mindegyik említett zenésztől. Általánosságban azok a legfontosabb zenészek, akikkel egy-egy stílusban sorrendben elsőnek találkoztál, vagy a legnagyobb részletességgel vannak leírva. Egy viszonylag elfogadható tízes lista, változatos stílusokkal és hangszeresekkel kb. így nézne ki: Louis Armstrong, Duke Ellington, Billie Holiday, Charlie Parker, Art Blakey, Charles Mingus, Thelonious Monk, Miles Davis, John Coltrane és Ornette Coleman. Ők a jazz igazi óriásai közé sorolhatók. Ha őket megismerted, utána már jöhetnek az általad kedvelt előadók.All content copyright © The Outside Shore

Marc Sabatella / marc@outsideshore.com
P.O. Box 147151, Edgewater, CO 80214-7151