Más hangszerek

Más hangszerek használata kíséretként (mint pl. a réz-, és fafúvósok) általában kimerül néhány háttérben játszott motívumban, vagy ismételgetett frázisban. Az ilyen zenei kíséret a blues zenekaroknál népszerű. Rendszerint az egyik fúvós bejátszik egy egyszerű dallamot a blues skálából, a többiek pedig felveszik, és ismételgetik.

A free jazz lehetővé teszi a kevésbé strukturált kíséreteket is. Ornette Coleman "Free Jazz" c. lemezén, vagy John Coltrane "Ascension"-ján észreveheted, hogy azok a fúvósok, akik éppen nem szólóznak, szabadon játszhatnak a háttérben bármilyen figurákat. Az eredmény gyakran kakofonikus, de ha ez a kívánt hatás, akkor önmagában nem rossz.

Az érem másik oldalán a big band felállások vannak, amelyeknek bonyolult fúvós kíséreteik vannak lejegyezve a szólókhoz. A fúvós szekciók kísérete hasonlít a zongoráéhoz, mivel a szólamok akkordfelrakásokat formálnak, ritmikailag érdekes módon. A fúvós szekciók viszont általában lágyabban, és dallamosabban szólnak, mint egy tipikus zongorakíséret. Egyrészt mert a zongora improvizál, a fúvósokat pedig előre meg lehet tervezni, másrészt pedig egy fúvós szekció könnyebben lejátszik egy dallamot akkordokba foglalva. A fúvósok gyakran fektetnek hangsúlyt a tagolásra, a dinamika és a megszólalás variálására, sokkal inkább, mint amire egy zongorista képes lenne. Gyakran használt eszközök a sforzando (a hirtelen hangosan megszólaló hangok), a váltogatott staccato és legato (rövid és hosszú hang), a futamok, a hajlított hangok (finoman változtatott magasságú hangok), és a lehúzások (hirtelen leeresztett hangmagasság), akár egy oktávval is, és legtöbbször a frázisok lezárásakor.

Nem kell feltétlenül nagyzenekar a fúvós szekciós kísérethez, általában már két-három hangszerrel is lehet érdekes figurákat játszani. A zongorakíséretnél alkalmazott elmélet legjava itt is alkalmazható, különösen hatásos a drop voicing. Ha csak két fúvós van, a párhuzamosan mozgó terc hangközű szólamok általában jól működnek. Miles Davis "The Birth Of The Cool" lemezén, vagy bármelyik Art Blakey "Jazz Messengers"-es felvételén hallhatsz jó példákat arra, hogyan lehet viszonylag kis zenekarokkal hangszerelni. David Baker könyve, az "Arranging And Composing" szintén segíthet az elindulásban.All content copyright © The Outside Shore

Marc Sabatella / marc@outsideshore.com
P.O. Box 147151, Edgewater, CO 80214-7151