Akkord/skála kapcsolatok

A mainstream jazz-rögtönzés a legtöbb esetben akkordmenetekre épül. Akkordmenetnek nevezzük a dallamot megharmonizáló akkordok sorozatát. Az akkordok többnyire egy ütemen át tartanak, néha kettőn, néha csak felen. A fakebookban megtalálhatók az akkordok szimbólumai a dallam különböző pontjai felett.

Az akkordok fontosak, de még fontosabbak a skálák, amelyekre utalnak. A rögtönző zenész, ha D moll (leírva Dm, vagy D-) akkordra játszik, általában a D dór skála hangjaiból válogat. Ez a fejezet a jazzben használt különféle akkordokat és a nekik megfelelő skálákat jegyzi le. A megértéséhez a hangok neveit és elhelyezkedését mostanra már ismerned kell.

Ha jazz-előadó akarsz lenni, gyakorolnod kell a dallam-improvizációt az itt bemutatott összes skálában, minden hangnemben. A gyakorlás nélkül előfordulhat, hogy megragadsz egyetlen skálában egy hangnemenként. Mindenképpen sokat kell improvizálnod minden akkord-skála összefüggésre, hogy jobban felismerhesd a sound-jukat.All content copyright © The Outside Shore

Marc Sabatella / marc@outsideshore.com
P.O. Box 147151, Edgewater, CO 80214-7151